1977; vanaf de lagere school was ik het liefst meteen gaan werken, fysiek zwaar werk. Heerlijk leek mij dat, dat zou voor mijn gevoel dan pas ook echt werken zijn. Maar ja, ik moest nog een paar jaar naar school. Mijn vader was in die jaren praktijk timmerleraar hier in IJsselstein op de toenmalige L.T.S. , dat leek toen even een logische keuze maar omdat ik altijd met planten en dieren bezig was, ben ik uiteindelijk naar de lagere Tuinbouwschool in Utrecht gegaan en heb daar de opleiding ‘aanleg en onderhoud van tuinen’ met succes afgerond. In die schoolperiode heb ik ook mijn eerste werkervaring opgedaan; met stage lopen bij o.a.: gemeentelijke plantsoenendienst hier in IJsselstein, voormalig tuincentrum Baars (nu Intratuin) en diverse boomkwekerijen in Bilthoven.
Op zaterdag en in mijn vakanties werkte ik dan weer bij bouwbedrijf Duijts, heerlijk lekker sjouwen en zweten, opperen en dakkapellen plaatsen. Op mijn 16e, na mijn schooltijd kon ik eindelijk vast werk gaan zoeken, mijn moeder tipte mij over een advertentie van een rozenkweker in De Meern, zo maakte ik voor het eerst kennis met het telen van snijbloemen.
Een kleine twee jaar later, kochten mijn ouders een moestuin aan de Parallelweg, aangrenzend lag een hele hoek grond nog vrij, een flink stuk, ruim 1000 m², ik dacht alleen maar van: “grond!!, bloemen!! buiten snijbloemen!!”. Ik heb toen mijn eerste stuk grond kunnen kopen en ging dus naast mijn vaste baan, ‘s avonds en in het weekend bloemen kweken, ik verkocht de snijbloemen op de bloemenveiling in Vleuten. Later heb ik de grondoppervlakte in fases uit kunnen breiden naar 7000 m².
In 1987 ben ik gestopt bij de rozenkweker waar ik werkte en ben toen wat vast werk betreft drie jaar gaan zwerven, half jaartje bij een hovenier, dan weer ergens in de bouw, van alles gedaan. Daardoor wel heel veel gezien, hoe het moet en juist ook hoe het naar mijn mening niet(!!) moet.
In de zomer van 1989 ontmoete ik een bijzondere dame en zij had toevallig ook aardigheid in het groene vak en tevens had zij de opleiding Middelbare Tuinbouwschool bloementeelt met succes afgerond. Dus het kon niet uitblijven, in het voorjaar van 1990 zijn wij opgestart met onze eigen zomersnijbloemen kwekerij, “Kwekerij de Tuin”.
Het eerste jaar kweekten wij de bloemen alleen voor de veiling, daarnaast zijn we het tweede jaar ook gestart, met het particulier verkopen van de bloemen, mijn vrouw stelde de boeketten samen, veelal maakte ze veldboeketten, ik kweekte de bloemen dan weer op, binnen een paar jaar liep dat heel leuk zo bij elkaar, we hadden ± 120 soorten rozen en vaste planten voor de snij staan en dat vulden we ieder jaar aan met ± 30 verschillende soorten éénjarigen o.a. zonnebloemen, zaaiasters, chrysanten, etc. Ook verkochten we diverse soorten fruit, perkgoed en sierfruit.
Om een lang verhaal wat in te korten… omdat de combinatie van minimaal 60/70 uur in de week werken en kinderen niet werkt, hebben wij in het jaar 1999 ervoor gekozen om te stoppen met het telen van zomerbloemen voor de veiling, ik ben mezelf toen grotendeels op het aanleggen van tuinen gaan richten, mijn vrouw heeft de particuliere verkoop nog een poosje voortgezet, tot 2005. Dat was het laatste jaar. Ik heb heel veel mooie herinneringen aan de kwekerij.
“ Kwekerij de Tuin ….chapeau!”
Op 24 september 2013 is mijn bijzondere dame waar ik al die mooie herinneringen mee heb helaas overleden.
Ik heb vanaf juni 2014 de zaak opnieuw opgezet en een doorstart gemaakt met het hoveniersbedrijf. Het is en blijft een mooi vak natuurlijk, het aanleggen en/of onderhouden van tuinen. En zo door al die jaren heen, heb ik bij elkaar inmiddels wel zoveel ervaring in de tuin, dat ik bijna alles eigenhandig kan maken.