Over ons

Hoveniersbedrijf Van Zwieten

“Ik zie een tuin als een schilderij.  Je hebt een plan, een idee en een ontwerp, maar pas als je in de tuin met de materialen of met de beplanting bezig bent, dan pas leg je de laatste hand eraan. Ik neem dan regelmatig even een moment van: Ssss….T   Watch! Ik probeer dan details van het ontwerp in 3D voor me te halen en dan rolt het eerlijk gezegd, vaak zo uit mijn handen”. – Richard van Zwieten

Hoveniersbedrijf in IJsselstein_00081977; vanaf de lagere school was ik het liefst meteen gaan werken, fysiek zwaar werk. Heerlijk leek mij dat, dat zou voor mijn gevoel dan pas ook echt werken zijn. Maar ja, ik moest nog een paar jaar naar school. Mijn vader was in die jaren praktijk timmerleraar hier in IJsselstein op de toenmalige L.T.S. , dat leek toen even een logische keuze maar omdat ik altijd met planten en dieren bezig was, ben ik uiteindelijk naar de lagere Tuinbouwschool in Utrecht gegaan en heb daar de opleiding ‘aanleg en onderhoud van tuinen’ met succes afgerond. In die schoolperiode heb ik ook mijn eerste werkervaring opgedaan; met stage lopen bij o.a.: gemeentelijke plantsoenendienst hier in IJsselstein, voormalig tuincentrum Baars (nu Intratuin) en diverse boomkwekerijen in Bilthoven.Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0006

Op zaterdag en in mijn vakanties werkte ik dan weer bij bouwbedrijf Duijts, heerlijk lekker sjouwen en zweten, opperen en dakkapellen plaatsen. Op mijn 16e, na mijn schooltijd kon ik eindelijk vast werk gaan zoeken, mijn moeder tipte mij over een advertentie van een rozenkweker in De Meern, zo maakte ik voor het eerst kennis met het telen van snijbloemen.

Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0010Een kleine twee jaar later, kochten mijn ouders een moestuin aan de Parallelweg, aangrenzend lag een hele hoek grond nog vrij, een flink stuk, ruim 1000 m², ik dacht alleen maar van: “grond!!, bloemen!! buiten snijbloemen!!”. Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0005Ik heb toen mijn eerste stuk grond kunnen kopen en ging dus naast mijn vaste baan, ‘s avonds en in het weekend bloemen kweken, ik verkocht de snijbloemen op de bloemenveiling in Vleuten. Later heb ik de grondoppervlakte in fases uit kunnen breiden naar 7000 m².

Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0001In 1987 ben ik gestopt bij de rozenkweker waar ik werkte en ben toen wat vast werk betreft drie jaar gaan zwerven, half jaartje bij een hovenier, dan weer ergens in de bouw, van alles gedaan. Daardoor wel heel veel gezien, hoe het moet en juist ook hoe het naar mijn mening niet(!!) moet.

In de zomer van 1989 ontmoete ik een bijzondere dame en zij had toevallig ook aardigheid in het groene vak en tevens had zij de opleiding Middelbare Tuinbouwschool bloementeelt met succes afgerond. Dus het kon niet uitblijven, in het voorjaar van 1990 zijn wij opgestart met onze eigen zomersnijbloemen kwekerij, “Kwekerij de Tuin”.Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0002

Het eerste jaar kweekten wij de bloemen alleen voor de veiling, daarnaast zijn we het tweede jaar ook gestart, met het particulier verkopen van de bloemen, mijn vrouw stelde de boeketten samen, veelal maakte ze veldboeketten, ik kweekte de bloemen dan weer op, binnen een paar jaar liep dat heel leuk zo bij elkaar, we hadden ± 120 soorten rozen en vaste planten voor de snij staan en dat vulden we ieder jaar aan met ± 30 verschillende soorten éénjarigen o.a. zonnebloemen, zaaiasters, chrysanten, etc. Ook verkochten we diverse soorten fruit, perkgoed en sierfruit.

Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0004Om een lang verhaal wat in te korten… omdat de combinatie van minimaal 60/70 uur in de week werken en kinderen niet werkt, hebben wij in het jaar 1999 ervoor gekozen om te stoppen met het telen van zomerbloemen voor de veiling, ik ben mezelf toen grotendeels op het aanleggen van tuinen gaan richten, mijn vrouw heeft de particuliere verkoop nog een poosje voortgezet, tot 2005.Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0007 Dat was het laatste jaar. Ik heb heel veel mooie herinneringen aan de kwekerij.

“ Kwekerij de Tuin ….chapeau!”

 

 

Op 24 september 2013 is mijn bijzondere dame waar ik al die mooie herinneringen mee heb helaas overleden.

Hoveniersbedrijf in IJsselstein_0003Ik heb vanaf juni 2014 de zaak opnieuw opgezet en een doorstart gemaakt met het hoveniersbedrijf. Het is en blijft een mooi vak natuurlijk, het aanleggen en/of onderhouden van tuinen. En zo door al die jaren heen, heb ik bij elkaar inmiddels wel zoveel ervaring in de tuin, dat ik bijna alles eigenhandig kan maken.

Hoveniersbedrijf in IJsselstein.


Buiten komt naar binnen

De basis om op een goede manier straatwerk aan te leggen begint bij het verdichten van het zandbed er onder. Hoveniersbedrijf van Zwieten kan daardoor werken met een minimale afwatering (afschot) van uw terras. Op deze manier verwerkt komt uw terras mooi vlak aan uw woning te liggen. Mede daardoor wordt de huiskamer optisch doorgetrokken.
Buiten komt naar binnen!

Onze diensten

 • een ontwerp/plan maken
 • bestrating aanleggen
 • erfafscheiding/hekwerk maken
 • het realiseren van een veranda
 • het bouwen van een tuinhuis/pergola
 • verlichting aanleggen
 • hagen snoeien
 • een onderhouds contract opstellen
 • een beplantingsplan maken
 • vlonders, waterpartijen
 • beschoeiing en grondkering
 • afwatering

Thuis in Tuinaanleg